FOTO: Credință sau inconștiență! Măști frecate de racla Sfintei Parascheva. Ce zice enoriașa din Italia?

0
888

O femeie a fost filmată la Iasi în timp ce șterge un manunchi de măști de protecție de racla în care sunt moaștele Sfintei Parascheva. Femeia și-a motivat gestul care încalcă toate regulile sanitare în plină pandemie spunând că le duce familiei ”pentru noroc”.

Imaginile cu pelerinii de la racla Sfântei Parascheva, care îşi dau masca deopare ca să sărute moaştele, apoi se roagă la Dumnezeu ”să scăpăm de Covid-19”, zic ei, nu mai surprind pe nimeni. Printre cei care au venit să se roage la catedrală ieri a fost și o femeie din Bistrița care locuiește în Verona, Italia de 20 de ani. Femeia a fost filmată de colegii de la  TVR Iași cum șterge racla cu un mănunchi de măști de protecție. A spus că va duce măștile acasă să le împartă familiei să le poarte pentru ”noroc”.

De-a lungul anilor am văzut destui enoriași care dădeau  peste racla cu moaște cu diverse obiecte de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, batiste, lănțișoare și verighete, carnetul de note sau acte medicale, toate fiind considerate cu un risc scăzut de infectare la acel moment. Asta cu măștile e inedită și comportă riscuri inclusiv pentru membrii familiei. Virusul de Iași o fi  mai “valoros” ca tizul lui din Italia și enoriașa a hotărât să-i împrietenească.

”Am simțit așa o chemare. De cinci sau șase ani, în fiecare an vin aici. Sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Sunt măritată cu un italian. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Duc măștile acasă pentru ei”, a povestit femeia pentru TVR.

Peste 30.000 de credincioşi din toată țara au trecut în ultimele 4 zile în Iași pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, deși capitala Moldovei -Iasul este unul dintre orașele lovite puternic de valul 4 al pandemiei. Desi astazi s-a inregistrat o incidenta de 10,06 la mie, Biserica arata o mare toleranta, lasă pelerinii să sărute racla fără mască, rezumandu-se a spune că ”nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu”.

Întrebat de jurnalişti dacă îi sfătuieşte pe credincioşi să sărute racla purtând masca pe faţă, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns: “Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte. Noi nu îi sfătuim în nici un fel.Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit”.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here