ADIO buletin fictiv la o anumită adresă!

0
811

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vizează eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o anumită adresă. Pentru cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc în mod activ la adresa din buletin există riscul anulării actului de identitate.

MAI a publicat în transparență decizională Proiectul Ordonanței pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Una dintre modificările importante vizează eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o anumită adresă.
„Această anomalie este posibilă cu suportul interesat al deţinătorilor de spaţii locative, care dau declaraţia de primire în spaţiu în faţa lucrătorilor de evidenţă a persoanelor, deşi solicitanţii nu locuiesc în mod efectiv la adresa declarată ca domiciliu.
Fenomenul prezentat aduce atingere atât valorilor sociale ocrotite de legea fundamentală, privind ordinea de drept (în speţă, domiciliul şi atributele de identificare ale persoanei), cât şi modului de ţinere a evidenţei cetăţenilor români, al cărui principiu este cel al domiciliului. Evidenţa este astfel alterată, datele înscrise nefiind reale, persoanele care au obţinut actele de identitate în cauză fiind înregistrate în evidenţe cu un domiciliu fictiv”,a declarat subprefectul Marian Grigoras.
Cazuri de fals in declaratii privind domiciliu fictiv s-au semnalat mai ales în perioada alegerilor cand apareau în spațiu public informații despre anumite adrese în care aveau domiciliul sute de persoane, dar si in perioada inscririlor la scoala/gradinita. Avem astfel de cazuri atât în municipiul Iași, cât și în mai multe comune din județ și, din păcate, până în prezent, nu au existat pârghiile legislative de a stopa acest fenomen.
Noutatea importantă propusă de actul semnat de ministrul Lucian Bode este de limitare a stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă.
Textul care va fi introdus are următorul cuprins:
La articolul 26, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11 ), cu următorul cuprins:
,,(11 ) Nu este posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în R.N.E.P., la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane.
(12 ) Prevederile alin.(11 ) nu se aplică proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia.
(13 ) Prin familie extinsă, în sensul alin. (12), se înţelege soțul/soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale titularului dreptului locativ.”

Normele sugerate prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresă, precum şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată. Declaratia in fals se pedepseste.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată. Declaratia in fals se pedepseste.

Dacă mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate.

Încetarea valabilității va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul.

În acest caz, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate fată de modificarea legislativă pot fi transmise pe adresa de e-mail [email protected]

Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here