UPDATE: Primarul Mihai Chirica, trimis în EXIL

0
771

UPDATE: Viceprimarul Daniel Juravle: Într-adevăr, nu este un moment ușor. Totuși, privesc spre viitor cu optimism și sunt convins că lucrurile vor evolua într-o manieră pozitivă. Vreau să vă asigur că activitatea municipalității se desfășoară fără sincope, iar serviciile Primăriei Municipiului Iași funcționează în parametri normali. Echipa noastră și-a asumat în fața comunității ieșene proiecte importante și ne vom asigura că acestea vor deveni realitate.

Bugetul orașului nostru se află în dezbatere publică și va fi supus aprobării Consiliului Local peste o săptămână. Lipsa unui buget aprobat, cum a fost anul trecut, permite doar cheltuieli curente și frânează foarte mult investițiile. De această dată, am speranța că totul va fi în regulă și că vom avea un întreg an la dispoziție pentru implementarea proiectelor. Orașul nostru nu poate sta pe loc”.

Astăzi, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar. Procurorii DNA l-au plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În comunicatul de presă se specifică faptul că pe perioada controlului judiciar primarul  nu mai are dreptul să-și exercite atribuțiile.

Procurorii au decis să il pună pe Mihai Chirica pentru o perioadă de 60 de zile sub control judiciar. Este vorba despre o anchetă în care se presupune că edilul Iașiului ar fi semnat mai multe documente care ar fi presupus false.

Mihai Chirica a declarat că va contesta chiar astăzi măsurile de control judiciar.

„În funcție de decizia instanței, voi hotărî ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele și la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăția în această speță și în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzații. Nu voi abdica de la principiile pe care le am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democrației și statului de drept, nu voi renunța să îmi fac datoria de cetățean ales ieșenilor!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comunicatul DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 26 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 februarie 2022, față de inculpatul CHIRICA MIHAI, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul HARABAGIU GABRIEL VASILE, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Chirica Mihai trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpatului Chirica Mihai și suspectului Harabagiu Gabriel Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicat.

Atributiile primarului vor fi preluate de viceprimarul Daniel Juravle.
Până la reluarea atribuțiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.

( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413128{main}( ).../index.php:0
20.0003414600require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.655066247344require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.669166296352include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.959168729008locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.959268729104load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.959368739560require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
80.978968854720td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
90.979268871312td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.022468916792td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here